Champagne til maden

Hvordan tilpasses champagnens boblende og sursøde balance til maden?

Champagnens struktur med kulsyren gør den til en fremragende madledsager, da kulsyrens boblen er med til at rense munden for tidligere indtryk, og efterlader smagssanserne klar til nye udfordringer. Når man sammensætter mad og vin er det både en balance at understøtte smagsoplevelser, men samtidigt også gøre munden klar til nye indtryk, her er champagne helt unikt. Derfor oplever man ofte denne mousserende skikkelse sammen med tapas retter, antipasti samt appetizers generelt – da disse varierede små måltider ofte indleder et festligt måltid. Champagne gør dig klar til nye indtryk samt skaber en god stemning omkring starten på måltidet.

Hvad spiser man til Champagne?

Der findes flere klassiske sammensætninger, der gør sig ekstra ordinært godt sammen med netop champagne:

  • Kaviar
  • Østers
  • Krabbe

champagne-til-maden

Kaviar og de eftertragtede bobler er vel nok den mest klassiske sammensætning overhovedet, og det er ikke kun Hollywood, der har skabt denne tendens. Champagnens sprøde finesse går nemlig op i en højere enhed, når den perlende drik kombineres med kaviarens unikke og delikate salte og fyldige smagsnuancer.  Dog er der et par faldgruber man bør undgå, når det kommer til Champagne og kaviaren. Kaviaren bør ikke være for salt, da det vil give Champagnen et metallisk udtryk. Desuden ønsker man heller ikke en alt for tør Champagne sammen med kaviar,  da sådanne manglende søde undertoner nedjusterer den ellers perfekte harmoni. Af samme årsag anbefales tørre champagne udgaver som “Ultra” eller “Extra Brut”  ikke som ledsagere til kaviar.

Generelt harmonerer champagne godt til flere typer af skaldyr. Særligt er østers og krabbe gode ledsagere til netop Champagne. Desuden kan man koble fisk til Champagne på mange måder. Også i det asiatiske køkken er boble ofte et hæderligt valg, således er fx sushi er en oplagt mulighed for en asiatisk fiskeret serveret med en klædelig champagne.

Desserter har historisk set været serveret med champagne som ledsager i det klassiske franske køkken, dog skal man kende lidt til champagnens udvikling her. Tidligere havde drikken 100 gram restsukker pr. liter, hvilken gjorde champagnen sød nok til at klare desserterne, men i dag er historien en helt anden.

Udviklingen inden for champagne produktionen, bl.a. drevet af efterspørgslen, har gjort, at man nu producerer champagne med ca. 10 gram restsukker pr. liter, hvorfor man til en vis grad bør undgå sammensætninger med alt for søde desserter. En “demi sec” kan eksempelvis godt klare sig sammen med friske bær, da denne form for champagne indeholder sødmefyldte smagsnuancer, som komplimenterer de friske og let syrlige bær.  Skal man drikke Champagne i afslutningen af et måltid, vil man ofte kunne opnå større succes med en kombination med oste. Oste som Comte, Parmesan samt gedeoste er alle glimrende i kombination med Champagne, da ostens fede og fyldige smag på bedste vis modsvares af de gyldne boblers noget mere sprøde og elegante karakter.

Hvornår skal man ellers drikke Champagne?

Festlige stunder bare kalder på champagne! Når noget eller nogen skal fejres henledes tankerne ofte til champagne. Champagne er for rigtig mange først og fremmest noget vi nyder ved festlige begivenheder, når livet byder på noget specielt og udover det sædvanlige.

“Når du sejrer, fortjener du champagne. Når du taber, har du brug for den” – citat Napoléon Bonaparte

Champagne bobler

Livets store stunder, gode som dårlige kalder således i følge Napolén på denne ædle drik. Lyden af proppen, der springer, bringer minder frem om specielle stunder, derfor har champagne en helt speciel plads i vore hjerter.

Champagne er eksklusivt, deri ligger også en stor del af charmen og mystiker, der omgiver denne drik. Ofte ser vi meget eksklusive vine komme fra små begrænsede områder, men Champagne er stort og overgås kun i Frankrig af Bordeaux samt Rhone-distrikterne. Blot 200 km fra hjertet af Paris ligger Champagne-landet og tilbyder sig med ekstraordinære smagsoplevelserne for de, der ynder at betale prisen.

Pga. af de høje priser, er der igennem årene kommet mange andre producenter til, der påstår at lave samme produkt efter samme metoder til en langt billigere pris til forbrugeren. Så når du skal vælge mousserende vine til maden, findes der glimrende alternativer til den ofte dyrere Champagne. I Europa finder man en generel høj standard af mousserende drikke både fra områder i Frankrig uden for Champagne distriktet samt fra landene Spanien, Østrig, Tyskland samt Italien.

Når alt kommer til alt, findes der uendelig mange meninger om champagne. For mange, som endnu ikke har forelsket sig i de gyldne bobler, sammenstilles boblerne med uklædelig dekadence og snobberi,  men man kan fristes til at tænke, at sådanne beskyldninger bunder i ren og skær mangel på bekendtskab.